Iklan

Pages

Followers

06 January 2010

BERSIHKAN HATI


1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a. Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan.Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih".
2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur. Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa  diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan  mencetuskan semua perkara kebaikan.
3) Solat taubat. Selain daripada memohon keampunan, dapat  mencuci hati dan menenangkan minda.
4) Membaca Al-Quran. Selain dapat mencuci hati juga menenangkan  jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.
5) Bermaaf-maafan sesama kawan setiap hari.
6) Bisikan kepada diri perkara yang positif. Jangan sesekali mengkritik,kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakanlah "Aku sebenarnya......(perkara2 yang elok-elok belaka).
7) Program minda/cuci minda. Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku,cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya.CUBALAH!!
8) Berpuasa. Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)
10) Kekalkan wuduk
11) Bersedekah
12) Belanja orang makan
13) Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat
14) Berkawan dengan ulama
15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)
16) Pesan pada orang, jadi baik
17) Menjaga pacaindera (mata, telinga,mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat."

No comments:

Post a Comment

<>